Zaterdag heb ik de eerste Vrouwen in Bad– avond beleefd in Amsterdam. Het is een ‘transformerend theaterritueel’ geregisseerd door Ola Mafaalani, met Adelheid Roosen, Nazmiye Oral, Anna Drijver en Naomi van der Linden. Vijf avonden van 18:00 tot 21:00 uur, met veertig vrouwen in bad. Misschien heb je er over gehoord, of het artikel gelezen in de Volkskrant: “Van vulvaplaybackshow tot pussypainting: welkom bij ‘Vrouwen in bad’ ”

Toen ik naar het Kromhout museum liep met mijn slippers in een tasje, voelde ik me opgewonden alsof ik naar een eerste date ging met een vreselijk lekker ding. Excited, tintelingen in mijn pussy, zenuwachtig (‘ik moet piesen!’) en vol nieuwsgierigheid. Ik werd ontvangen door een lieve vrouw met een roze kimono-badjas aan en een witte bloem in haar haar.

Binnen ontmoette ik de vrouwen die tot ‘mijn groep’ behoorden. Nieuwsgierig nam ik ze in me op. Het viel me meteen op dat het een hele diverse groep vrouwen was. Tussen de 25 en 65 jaar zo ongeveer, allemaal met lichtjes in hun ogen. Volgens mij waren de andere vrouwen net zo opgewonden als ik!

Plezier tot in je tenen
Deze ‘aflevering’ ging over Plezier. We hebben er met elkaar over gepraat, we hebben het ervaren tot in onze tenen, we hebben elkaar nat gespoten met waterpistolen en we hebben intense en grappige sketches gezien van de actrices. We kregen ook van iedere actrice een opdracht/sessie/ervaring met een kleiner groepje vrouwen. Daarnaast kregen we een heerlijk driegangen diner voorgeschoteld van grote schalen. En dan is dit nog maar een korte opsomming van wat we zo ongeveer gedaan hebben, de beleving was echt magisch!

In bad!
We gingen dus IN BAD. Veertig vrouwen, allemaal in hun eigen badkuip, twee aan twee. Een heerlijk warm bad, waar ze bloemen in strooiden en sinaasappelschijfjes. Het voelde als het grootste cadeau dat ik ooit aan mezelf gegeven heb. Ik heb namelijk €1550,- betaald voor deze vijf Vrouwen in Bad avonden! Hoe dat ging, daar vertel ik je graag meer over. Het zegt namelijk veel over hoeveel plezier ik mezelf ‘waard’ vind. En hoe het kopen van dit kaartje bij mij al een enorme transformatie teweeg brengt.

Hoe het begon
Mijn vriendin Legien vertelde me een aantal maanden geleden dat ze mee ging doen met Vrouwen in Bad, ze had me de link doorgestuurd. Ik opende de website en las hem terwijl het speeksel langs mijn mondhoek gleed. Toen ik het sfeer-filmpje keek voelde ik in iedere cel van mijn lijf: HIER MOET IK BIJ ZIJN! Alles begon te dansen en te stuiteren en ik voelde een enorme blijdschap bij het idee hier ook aan mee te doen.

Tot ik de prijs zag.

€1550,- voor een theatervoorstelling? FUCK!!! Dat kan ik toch niet betalen? En.. het is niet een opleiding, iets waardoor ik me verder ontwikkel. Het is echt puur en alleen voor mijn PLEZIER. Veel te veel geld, besloot ik.
Maar even later opende ik de pagina weer en daarna nog een keer.
Oké als ik dit morgen nog voel doe ik mee, dacht ik. Ik zie wel hoe ik aan het geld kom.

Cadeau
De volgende dag opende ik de pagina om me aan te melden: UITVERKOCHT.
O NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!
Aan de diepe teleurstelling kon ik nu echt voelen; IK MOET HIER ECHT BIJ ZIJN!! Waarom heb ik nu een dag gewacht?!?
Later die dag kwam het grootste signaal.
Mijn moeder stuurde mij een berichtje; “Miepje we hebben je geld overgemaakt als cadeau voor de feestdagen.” Wat lief! Dacht ik. Ik verwachtte misschien €50,-.

Je raadt nooit hoeveel het echt was.
€1500,-!!!!
Mijn mond zakte open van verbazing.

Dit was de druppel. Terwijl ik mezelf heel actief aan het toespreken was dat ik dit mocht aannemen, dit grootse cadeau, begon ik aan mijn brief aan Vrouwen in Bad, dat het écht de bedoeling was dat ik hier bij zou zijn en ik vertelde over de ongelofelijke toevalligheid dat ik precies dat bedrag cadeau had gekregen. Dat alle cellen in mijn lijf gingen dansen bij het idee om mee te doen. Ik hoorde wekenlang niets, maar ik had toch het gevoel dat het ging lukken.
Twee maanden na mijn e-mail aan Vrouwen in Bad kreeg ik een mailtje:
Er was een plek vrijgekomen en ik kon meedoen!!!
Ik was door het dolle heen. Dus toch!!

Niet meer terug
Toch wachtte ik nog een paar dagen met die €1550,- overmaken. Waarom?
Ik vond het echt eng! Er kwamen nog allerlei gedachten voorbij: ‘Kan ik het nu niet tóch beter uitgeven aan een training waardoor ik me ook ontwikkel?’ ‘Wat als het ontzettend tegenvalt?’ ‘KAN ik dit bedrag wel aan mijzelf uitgeven, gewoon voor mijn plezier?’ ‘Als ik dit doe kan ik dit en dit en dit en dit niet doen!’ (Er kwam ineens een hele lijst met dingen voorbij die ik ook zou kunnen doen met dit geld)
Toen vond ik een podcast met Ola, Anna en Naomi over Vrouwen in Bad en halverwege stopte ik hem. IK DOE HET! En snel maakte ik het geld over. Mijn hart bonsde in mijn keel. NU KAN IK NIET MEER TERUG!

Nu ik de eerste aflevering over Plezier heb meegemaakt voel ik inderdaad in al mijn cellen dat het helemaal de bedoeling is dat ik er bij ben. Wat ongelooflijk gaaf dat ik mezelf dit gegund heb. Dat ik mezelf dit waard vind! Dat het niet meteen NUT hoeft te hebben, maar dat ik gewoon €1550,- uitgeef aan plezier. Het voelt zo sappig en heerlijk en overvloedig!

Samen in bad
Ik neem jullie graag een beetje mee in mijn Bad-reis, door vragen/opdrachten met jullie te delen en mijn inzichten in hoe dat zich in mijn leven ontvouwt. En het brengt me nu al heel veel inspiratie voor Unleash en eventuele nieuwe projecten! (Haha wie weet is het dan toch OOK nuttig!)

Mijn eerste vraag aan jou is:
* Hoe kan jij iedere dag plezier op nummer één zetten?

Zelfs als je de was aan het doen bent –> dat kan namelijk ook met een superlekker muziekje en draaiende billen!
En ook als je met een gillend kind in de supermarkt staat –> want juist dan kun je jezelf zo’n overheerlijke chocoladereep gunnen uit die supermarkt.
En de administratie doen? Ik visualiseer nu hoe het geld naar me toe vliegt met iedere factuur die ik maak! En ik plak op iedere factuur een leuke foto van die klus.

Ola en Adelheid vroegen ons: Kan jij ‘tegen de klippen op’ plezier forceren? Het heel bewust toevoegen aan je leven? Juist ook aan de minder leuke dingen?

Om over te schrijven:
* Welke activiteiten geven jou ontzettend veel plezier?
* Welke dingen doen jou schaterlachen tot je in je broek piest?
* Welke mensen wil jij weer eens opzoeken die dat teweeg brengen?
* Hoe kan je het huishouden/de administratie/je werk met plezier doen?

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen en antwoorden!

Liefs van Mila